Setsuko vindt haar leven niet veel bijzonders. Met een saaie baan en weinig romantiek buiten kantoortijden, slaat ze zich kettingrokend door de dagen. Afgunstig kijkt ze naar het bruisende leven van haar jonge nicht, die haar overhaalt om Engelse les te nemen. Haar Amerikaanse leraar John onderwijst er niet alleen de taal, maar laat zijn Japanse studenten ook kennismaken met de Westerse cultuur. Met een pruik transformeert hij Setsuko in Lucy. De omhelzing bij de eerste begroeting is wel ‘heel erg vriendelijk’ volgens Setsuko. Maar zijn onconventionele lesmethode heeft effect en Setsuko valt als een blok voor haar leraar. Wanneer John plotseling verdwenen is, gaat ze samen met haar zuster naar hem op zoek. Zo belanden ze van Tokio in het zuiden van Californië. In een onbekende wereld van tattooshops en morsige motels worden familiebanden en oude rolpatronen getest, terwijl Setsuko de droom van Lucy in leven probeert te houden.
 
Oh Lucy! is een bitterzoete komedie waarin de Japanse filmmaakster Atsuko Hirayanagi in treffende scènes de culturele verschillen tussen Oost en West schetst. De liefdevolle portrettering van haar personages en het ontroerende einde maken van Oh Lucy! een echte feelgoodfilm.
 
Regisseur Atsuko Hirayanagi schreef het verhaal gebaseerd op haar eigen ervaringen en verwerkte dit tot een korte film die in 2014 al furore maakte op vele filmfestivals. Het succes deed haar besluiten er een lange film van te maken. Het lukte haar Japanse topacteurs en de Amerikaanse Hollywoodster Josh Hartnett (Pearl Harbor) voor haar film te casten. Oh Lucy! ging in mei 2017 op het Filmfestival Cannes in première als onderdeel van het programma Semaine de la Critique.

Quotes

“The story has an idiosyncratic charm that pays off in an unexpectedly touching ending.” The Hollywood Reporter
“Japanese filmmaker Atsuko Hirayanagi explores the transformative power of human connection in Oh Lucy!, a film which seems to play like a standard culture clash comedy but reveals itself to run significantly deeper.” Screen International
“Hirayanagi’s idiosyncratic touch marks her as a talent worth tracking.” Variety

Festivals

Festival de Cannes 2017 – selectie Semaine de la critique
Camera Japan 2017 – selectie
Leiden International Film Festival 2017 (LIFF) – selectie

Credits

Release: 17 mei 2018

 

Regie: Atsuko Hirayanagi
Met: Shinobu Terajima, Josh Hartnett, Kaho Minami
VS, Japan — 2017 — 95 min.
 
Scenario: Boris Frumin, Atsuko Hirayanagi
Cinematografie: Paula Huidobro
Montage: Kate Hickey
Originele taal: Japans, Engels

Kijkwijzer: