“Als je weggaat, moet je dood”. Met deze woorden laat de schijnbaar onbewogen Undine Johannes achter op een Berlijns terras, net nadat hij gezegd heeft niet met haar verder te willen. Undine is historica en gids, gespecialiseerd in de stadsontwikkeling van Berlijn en ze gaat naar haar werk. Tijdens haar volgende pauze valt ze halsoverkop voor beroepsduiker Christoph, als ze samen door een merkwaardig ongeluk doorweekt tussen de scherven en vissen van een uit elkaar gespat aquarium belanden. Voor hen beiden gaat een nieuwe wereld open, vol liefde en vertrouwen.
Onder de oppervlakte van dit liefdesverhaal gaat echter een oude mythe schuil over een mysterieuze waternimf, die haar geliefde moet vermoorden nadat ze door hem verlaten wordt. Christoph begint te beseffen dat Undine ergens voor wegloopt en Undine weet dat ze nog iets moet afhandelen om haar vloek op te heffen.
 
Met dit moderne sprookje herinterpreteert de gelauwerde Christian Petzold (Barbara, Transit) – een van de belangrijkste regisseurs van de Berlijnse School – op een fascinerende manier de mythe van de waternimf Undine of Ondine, die bovenwater maar op één manier kan overleven: door de menselijke liefde. Het Duits-Franse drama met hoofdrollen voor Paula Beer (Werk ohne Autor, Transit), Franz Rogowski (Victoria, Transit), Jacob Matschenz (Werk ohne Autor, Die Welle) werd geselecteerd voor de Competitie tijdens het 70 Internationale Filmfestival van Berlijn. Undine won de FIPRESCI prijs en Paula Beer won de Zilveren Beer voor haar rol als Undine.

Quotes

“An odd new beauty from one of Germany’s best directors.” Hollywood Reporter
Undine is a diverting and handsomely crafted piece of fantasy.” The Guardian
“Both Paula Beer and Franz Rogowski are once again astoundingly convincing.” Film Inquiry
“A fascinating and very gorgeously realized thing to behold.” The Playlist

Prijzen

Berlinale 2020 – Winnaar Zilveren Beer (beste actrice, Paula Beer), FIPRESCI Prijs; nominatie Gouden Beer
Film by the Sea 2020 – selectie

Credits

Release: 06 mei 2021
 
Regie: Christian Petzold
Met: Paula Beer, Franz Rogowski, Maryam Zaree
Duitsland, Frankrijk — 2020 — 90 min.
 
Cinematografie: Hans Fromm
Montage: Bettina Böhler
Originele taal: Duits
 
Kijkwijzer: